Guide: Kom nemt i gang med videoproduktion på mobiltelefon

Videoproduktion på mobiltelefon kursus

Videoproduktion på mobiltelefon behøver ikke være svært. Denne guide fører dig igennem alt, hvad du behøver at vide for nemt at komme i gang med videoproduktion på din smartphone. Du kan læse om alt fra redigeringsprogrammer til udstyr og få gode eksperttips med på vejen. 

Denne guide er tiltænkt kommunikationsmedarbejdere, markedsføringsfolk, SoMe-medarbejdere og andre, der har lyst til at komme igang med videoproduktion på smartphones.

Guiden introducerer dig for forskellige aspekter af videoproduktion på smartphones, forklarer om forskelligt udstyr til at opnå professionelle resultater og indeholder en masse gode råd.

Guiden forsøger på ingen måde at dække alt udstyr eller alle producenter på markedet.

I stedet har jeg fokuseret på at introducere dig for forskellige typer af nødvendigt udstyr og valgt at give eksempler ud fra kvalitetsmærker ud, som jeg selv har gode erfaringer med.

Når du så selv har lagt dig fast på, hvilket udstyr, du har brug for, kan du altid selv gå på jagt efter de specifikationer, du måtte ønske, til en pris du vil betale.

Jeg er heller ikke sponsoreret af nogen af de nævnte mærker eller til nogle butikker, der sælger dem (desværre!). Derfor linker jeg altid direkte til producenten af udstyret.

Håbet er, at denne guide kan give dig et godt overblik over udstyr og muligheder, så du hurtigt kan komme i gang med videoproduktion og videoredigering på mobiltelefon selv, og så du selv kan søge videre efter mere information, alt efter hvilken konkret udfordring du står overfor.

 

Videoproduktion på mobiltelefon – Indledning

Video er fremtidens kommunikation, og derfor vil mange virksomheder og organisationer gerne kunne producere video selv.

Men det kan være svært at vide, hvor man skal starte, og spørgsmålene er ofte mange: Hvornår kan man bruge en mobiltelefon til formålet? Hvordan er det nu lige med mikrofoner og lys? Og hvornår giver det bedst mening, at man overlader jobbet til en ekstern producent?

Her kan du læse om, hvordan du let kan komme i gang med videoproduktion på mobiltelefon.

Jeg har valgt at tage udgangspunkt i tips og tricks og udstyr til interview-videoer inklusive dækbilleder, da det er min erfaring, at det er den type videoer mange virksomheder laver flest af. Den information, du finder i denne artikel, kan dog let overføres til mange forskellige typer film og optagesituationer.

Hvis du vil igang med at lære at lave videoproduktion på DSLR og mirrorless-kameraer, så anbefaler jeg, du læser denne guide: https://apertura.dk/videoproduktion-den-lette-guide-til-videoproduktion/

Her er en oversigt over de fem hovedemner, artiklen berører.

Tip: Du kan klikke på et emne for at springe direkte til den sektion, du er interesseret i.

 

Dette kan du ikke lære af denne guide:

 • erfaringen med at få de gode billeder i kassen
 • hvordan du redigerer i redigeringsprogrammerne
 • hvordan du skaber en god historie
 • hvordan du bruger video som et strategisk værktøj i din markedsføring eller kommunikationsstrategi
 • hvor og hvordan du licenserer royalty-free musik
 • hvordan du skaber et godt flow i fortællingen ved hjælp af levende billeder.

Hvis du ønsker at lære disse ting, så overvej om det ikke er et kursus i videoproduktion eller One-to-One sidemandsoplæring, du i stedet har brug for. Læs mere under kurser.

Hvis du ønsker at bruge musik i din video, så kan du læse mere om royalty-free musik til videoproduktion i denne artikel.

Lad os komme igang…


Introduktion til videoproduktion på mobiltelefon

Det bedste kamera er det, du altid har på dig

Det bedste kamera er det, du altid har på dig. Og intet kamera i historien er blevet slæbt med rundt af så mange mennesker, som det er tilfældet for mobiltelefonens.

Billedkvaliteten i de fleste mobilkameraer er efterhånden så god, at du kan producere brugbare, professionelle resultater, hvis bare du ved hvordan. Og de fleste mobiltelefoners kameraer kan i dag mere end bare at filme. Man kan fx lægge effekter på, mens man filmer, filme i slow-motion, lave timelapses o.m.a.

Hvilken mobil skal man vælge?

Det er ikke særligt vigtigt, hvilken mobiltelefon du har, så længe der er tale om en nyere smartphone med et fornuftigt kamera.

Topmodellerne fra firmaer som Apple, Samsung, Google og Sony er alle kendt for at have gode kameraer – og de har mere end rigeligt med processorkraft til både at kunne optage og redigere video i FullHD-opløsning (1980 x 1020 pixels), hvilket stadig er standarden de fleste steder.

Vær opmærksom på, at nogle nyere modeller af smartphones kommer uden stik til hovedtelefoner. Det gør det lidt mere besværligt, at optage lyd til din video, da mikrofoner som regel kommer med et 3.5 mm. TRRS mini-jack stik. Løsningen er indtil videre at bruge en ekstern optager – fx en ældre smartphone og så synkronisere lyd og billede i computeren, når du redigerer din film.

Hvis du ønsker at redigere film på din telefon, kan det godt betale sig at have en telefon med en nyere, hurtig processor og god hukommelse. Du bør også være opmærksom på, at selv de kraftigste mobiler kommer til kort, hvis du bruger mange klip med effekter og fx redigerer video i 4K-opløsning (3840 x 2160 pixels – altså fire gange så mange pixels som i FullHD).

Af samme årsag foretrækker jeg altid at tage mine mobiloptagelser og overføre dem til computeren. Jeg kan bedst kan lide at arbejde på en stor skærm, og har ofte behov for de ekstra hestekræfter en stationær computer med dedikeret grafikkort giver mig.

Jeg foretrækker at overføre video fra mobiltelefonen og rediger den på computeren

Antal megapixel er ikke vigtigt for billedkvaliteten. Kvaliteten af hver pixel er derimod vigtig

Hvis du skal ud og investere i en ny mobiltelefon med videoproduktion for øje, så husk at antallet af megapixels ikke er ligeså vigtigt som kvaliteten af hver pixel.

Lad dig derfor ikke forføre af, at sælgeren eller kameraproducenten fortæller at kameraet har mange megapixels. Der er en grund til, at flere mobiltelefonproducenter har skåret ned på antallet af megapixels (fra over 20 til fx 12) for til gengæld at gøre brug af større pixels, der giver et bedre billede.

Udvid dit mobilkameras muligheder med ekstra linser

Eksternt objektiv til smartphone

Du kan få forskellige typer af ekstra linser til kameraet i mange mobiltelefoner, som udvider mulighederne for, hvad der er muligt.

Linserne rangerer fra makrolinser, hvor du kan filme helt tæt på ting – fx et insekt – til vidvinkellinser til landskabsoptagelser. Der er altså nok at vælge imellem.

Jeg har ikke selv erfaring med at bruge eksterne linser til mobiltelefoner, men jeg synes alligevel, at muligheden bør nævnes her.


Lyd og mikrofoner. Vælg den rigtige mikrofon til din videooptagelse

Husk en ekstern mikrofon til videooptagelser med smartphone

Lyd bliver sjældent prioriteret ligeså højt som billedet på videoproduktioner. Det er en stor fejl!

Dårlig lyd er faktisk en af de største syndere, når folk hurtigt klikker væk fra en video igen.

Hvis du vil have, at dine kunder eller brugere ser din video til ende, så sørg for ordentlig lyd!

Ingen mobiltelefoner har (endnu) en indbygget mikrofon, der er god nok til at kunne optage lyd i professionel kvalitet. Så du skal ud og have fat i en ekstern mikrofon.

Derfor har jeg skrevet dette afsnit, så du kan være sikker på at finde den bedste mikrofon til videoproduktion på mobiltelefon.

For at gøre det overskueligt har jeg valgt tre mikrofontyper ud, som passer godt til videoproduktion på mobiltelefon: Shotgun, lavalier og håndholdt.

Shotgun-mikrofonen. Når du vil skyde efter lyd i en bestemt retning

Røde shotgun mic with pistol grip PG2_NTG3_XLR (1)

En shotgun-mikrofon er en retningsbestemt mikrofon, som man typisk placerer ovenpå eller tæt på kameraet (eller på en boomstang, som en lydassistent holder).

At den er retningsbestemt betyder, at den primært opfanger lyden i den retning, den peger (de har typisk nyre- eller supernyre-karakteristik). Det er en fordel, når man fx gerne vil optage en dialog og samtidig have lidt af lyden fra omgivelserne med. Samtidig får man ikke al for meget støj med fra omgivelserne, eller fra det der foregår bagved kameraet.

Shotgun-mikrofoner fås både i mono- og stereoversioner.

Vær opmærksom på, at mange shotgun-mikrofoner kræver et batteri for at fungere. Husk derfor altid at have ekstra batterier med på optagelse.

Hvis din shotgun-mikrofon ikke allerede har det, så kan det være en god idé at investere i en vindhætte til mikrofonen, hvis du regner med at skulle lave optagelser udenfor.

Mange shotgun-mikrofoner kommer med en shock mount. Det er typisk et lille gummiophæng, der sikrer at lyde fra fx kameramanden, der justerer på kameraet, ikke forplanter sig videre ud i mikrofonen. En shock mount er som regel at foretrække pga. kondensatormikrofoners store følsomhed.

Eksperttip

Til interviews med en enkelt person ad gangen, vil jeg altid anbefale en monomikrofon. Til optagelse af to personer vil jeg anbefale to monomikrofoner (fx to lavaliermikrofoner - se nedenfor).

Hvis du derimod skal optage en hel forsamling, så giver en stereomikrofon rigtig god mening.

Tale bliver tydeligst, når den er optaget i mono og placeret i midten i dit lydmix (dvs. ikke panoreret ud til en af siderne, så den fx kun afspilles i venstre højttaler). På den måde sikrer du, at begge højttalere afspiller talen, der er det vigtigste element.

Hvis du også bruger underlægningsmusik i stereo, så tænk på, at der ofte ligger instrumenter som guitarer, synthesizere og percussion i højre og venstre højttaler. Du ønsker ikke at din interviewpersons budskab skal ligge og konkurrere med lyden af bongotrommer.

Som en bonus så får du også en mindre fil, der fylder mindre på din telefon

Så medmindre du har en rigtig god grund til at ville placere lydkilden i et stereorum, så optag altid tale i mono.

Tre eksempler på shotgun-mikrofoner til videoproduktion på mobiltelefon

Her kan du se tre eksempler på gode shotgun-mikrofoner til i forskellige prisklasser til videoproduktion på mobiltelefon. Mikrofonerne virker både til Android-telefoner og iPhones, der har en headset-indgang.

At alle de nævnte shotgun-mikrofoner er fra det australske firma Røde er faktisk tilfældigt. Det skyldes mest af alt, at firmaet har formået at markere sig tidligt med mikrofoner til DSLR-kameraer og smartphones – og ofte i en god kvalitet til en pris, der er til at betale.

 

Mikrofon 1: Røde VideoMic Me (link til producent) | Pris: Ofte set til under kr. 400,- inkl. moms.

Røde VideoMic ME er blandt andet god til selfieshots

Røde VideoMic Me er beregnet til dem, der vil have mindst muligt udstyr med sig. Du sætter mikrofonen direkte i din telefons headset-indgang og så er du sådan set klar.

Mikrofonen kan let drejes, så du kan lave selfie-videoer.

Med en vindhætte kan du også klare optagelser udenfor. Mikrofonen er en monomikrofon.

Fordele:

 • Super kompakt
 • Let at bruge
 • Kommer med hovedtelefonindgang indbygget, så du stadig kan bruge høretelefoner for at tjekke at lyden ikke skratter (overstyrer)
 • Kommer med vindhætte, der gør den god til optagelser udenfor.

Ulemper:

 • Hvis hovedtelefonindgangen sidder for tæt på kameraet/selfie-kameraet, risikerer du at få mikrofonen med i billedet.
 • Ingen shock mount
 • Nyrekarakteristik (ikke super-nyre) gør, at mikrofonen samler en del lyd op fra siderne, hvilket ikke er hensigtsmæssigt i støjende miljøer.

 

Mikrofon 2: Røde VideoMicro (link til producent) | Pris: Ofte set til under kr. 450,- inkl. moms

Røde VideoMicro på en iOgrapher kan være en god løsning, når du skal optage video på mobilen

Røde VideoMicro bruger samme kapsel med nyrekarakteristik som Røde VideoMic Me, og er også en monomikrofon. Så lydkvaliteten på de to mikrofoner er identisk. Røde VideoMicro kommer også med et hovedtelefonudgang bagpå.

Med Røde VideoMicro får du også en shock mount med i købet. Det betyder så til gengæld, at du behøver noget ekstra udstyr for at kunne bruge den sammen med en mobiltelefon. Mikrofonen er i udgangspunktet designet til kompakte kameraer og kræver derfor en 3.8″ kamerasko (cold shoe) at sidde i (fx en Shoulderpod R2).

Desuden kræver det, at du bruger et omformer kabel fra 3.5mm TRS til 3.5mm TRRS (fx Røde SC7).

Hvis du har planer om, at ville lave nogle professionelle optagelser, så er det ekstra udstyr godt givet ud. Og især shock mount’en kan spare dig fra mange uønskede støjende lyde på dine optagelser. Og vil du senere opgradere fra mobiltelefonens kamera til fx et kompakt spejlreflekskamera, så har du allerede en mikrofon, der passer til.

Fordele:

 • Kompakt
 • Kommer med shock mount
 • Kommer med hovedtelefonindgang indbygget, så du stadig kan bruge høretelefoner for at tjekke at lyden ikke skratter (overstyrer)
 • Kommer med vindhætte, der gør den god til optagelser udenfor.

Ulemper:

 • Hvis hovedtelefonindgangen sidder for tæt på kameraet, risikerer du at få mikrofonen med i billedet.
 • Kræver et omformer kabel fra 3.5mm TRS til 3.5mm TRRS (fx Røde SC7) for at kunne bruges med en mobiltelefon.
 • Kan ikke sættes direkte på en mobiltelefon, men kræver ekstraudstyr med kamerasko cold shoe (fx en Shoulderpod R2 – se mere i afsnittet om, hvordan du undgår rystede optagelser).
 • Nyrekarakteristik (ikke super-nyre) gør, at mikrofonen samler en del lyd op fra siderne, hvilket ikke er hensigtsmæssigt i støjende miljøer.

 

Mikrofon 3: Røde VideoMic Pro (link til producent) | Ofte set til omkring kr. 1300,- inkl. moms

Røde videomic pro koblet til en smartphone gør det muligt at bruge din telefon som ekstern håndholdt optager

Røde VideoMic Pro er en væsentlig opgradering i kvalitet ift. Røde VideoMic ME og Røde VideoMicro. Røde VideoMic Pro er også en monomikrofon.

Røde VideoMic Pro kræver et 9 Volts batteri for at kunne køre, og kræver ligesom Røde VideoMicro en 3.8″ kamerasko (cold shoe) at sidde i og et omformer kabel fra 3.5mm TRS til 3.5mm TRRS for at kunne at bruges sammen med en mobiltelefon.

Mange mener dog at de ekstra features, er det værd. Og skulle du finde på at opgradere mobilkameraet til et DSLR-kamera eller tilsvarende, så har du allerede en god og brugbar mikrofon.

Røde VideoMic Pro kommer med shock mount og vindhætte i skum monteret. Hvis du ønsker det, kan du sætte en ekstra vindhætte på (en deadcat). Så er du virkelig godt sikret mod det danske blæsevejr, når du skal optage uden for.

Bag på mikrofonen sidder for det første en lille LED, så du kan se om mikrofonen er tændt. Det lyder måske som en ligegyldig detalje, men den er rar at have, når først man har den.

Du finder også et low-cut filter, du kan slå til, der filtrerer de dybeste frekvenser fra. Det er altid en god idé at slå til på tale, da det sikrer en bedre gengivelse.

Bag på kameraet har du også mulighed for indstille mikrofonens følsomhed (-10dB, 0dB, +20dB). Det er praktisk, hvis du fx skal optage noget, der lyder meget højt, som ikke må forvrænge (-10dB) eller en person, der står et stykke væk eller taler meget lavt (+20dB).

Fordele:

 • Supernyre-karakteristik
 • Vejer kun 85 gram
 • Kommer udstyret med vindhætte af skum, som kan ekstra fores med en deadcat
 • Hi-pass filter
 • Mulighed for at styre følsomheden
 • Kommer med shock mount

Ulemper:

 • Kræver et 9 Volts batteri
 • Kræver et omformer kabel fra 3.5mm TRS til 3.5mm TRRS (fx Røde SC7) for at kunne bruges med en mobiltelefon.
 • Kan ikke sættes direkte på en mobiltelefon, men kræver ekstraudstyr med kamerasko cold shoe (fx en Shoulderpod X1 – se mere i afsnittet om, hvordan du undgår rystede optagelser).
 • Kommer ikke med en hovedtelefonudgang bagpå. Så du har i udgangspunktet ikke mulighed for samtidig at bruge høretelefoner, når du bruger mikrofonen sammen med en mobiltelefon. Det kan dog let løses ved at bruge et dobbelstik som (fx Røde SC6).
Eksperttip

Low-cut (også kaldet for hi-pass) filter

Brug et low-cut (også kaldet for hi-pass) filter til at filtrere de dybeste frekvenser ud på dine optagelser. På den måde undgår du rumlen for omgivelserne på din video og din tale vil fremstå mere klart og tydeligt.

Hvis din mikrofon ikke har det indbygget, kan du gøre det med en equalizer i dit redigeringsprogram i stedet for. De fleste equalizere har et low-cut filter indbygget, som du kan slå til.

Ofte kan det være nok bare at slå det til. Men hvis du har mod på det, så prøv at lege med, hvor meget du kan fjerne fra bunden, uden at dialogen på filmen lyder tynd. Området omkring 60-80 Hz er som regel et godt sted at starte.

 

Lavalier. Mikrofoner til dit knaphul

Sennheiser lavalier

Lavalier-mikrofoner (eller bare lavalier) er små, diskrete mikrofoner, du sætter fast på tøjet – typisk med en lille klips. Andre modeller kan sættes på kinden eller i knaphullet i skjorten (heraf navnet knaphulsmikrofon).

Lavaliers er især praktiske, når du ønsker mindst mulig lyd/støj fra omgivelserne med på optagelserne. De kan også give en mere intim stemning og følelse af nærvær, da de optager stemmen meget tæt på.

Til gengæld er de også mere sårbare overfor støj fra fx lynlåse og halskæder, da de kan skrabe mod disse. Det kræver derfor, at man er ekstra opmærksom, når man placerer sin lavalier. Læs mere om gode råd til tøjvalg ved videooptagelser.

Lavaliers fås både som trådløse og med kabel. Der er fordele og ulemper ved begge.

Lavaliers med kabel er billigere end de trådløse. De kan sættes direkte i telefonen, og så er du klar til at filme. Til gengæld er de begrænsede af kablets længde, og hvis du fx skal filme et interview, mens du går eller cykler, er de ikke særligt praktiske.

Trådløse lavaliers giver mere frihed ift. bevægelse under optagelserne. Til gengæld kræver de en sender, som skal sættes fast på interviewpersonen, og en modtager, der sættes til kameraet eller din eksterne lydoptager. Sender og modtager kaldes sammen for en microport. Ofte bruges ordet microport om hele systemet inkl. lavalier osv.

De fleste sendere og modtagere skal parres til en bestemt frekvens, så de kan snakke sammen. Det foregår dog nemt med nogle få tryk på en knap. De bruger også batterier, så du skal altid huske at tage højde for, at dine batterier er opladede og at du evt. har ekstra batterier med.

Tre eksempler på lavalier-mikrofoner til videoproduktion på mobiltelefon

Her kan du se tre eksempler på lavaliers i forskellige prisklasser til videoproduktion på mobiltelefon. Mikrofonerne virker til alle Android-telefoner og iPhones, der har en headset-indgang.

Mikrofon 1: Røde SmartLav+ (link til producent)| Pris: Ofte set til omkring kr. 450,- inkl. moms.

Røde smartlav plus er en lavalier mikrofon med kabel, der er perfekt til videoproduktion på mobiltelefon

Røde SmartLav+ er en lavalier med kabel, der er designet til mobiltelefoner. Den kommer udstyret med en lille vindhætte, en klips til tøjet og 1.2 meter ledning.

Du har mulighed for udstyre den med en ekstra vindhætte (Røde MiniFur-Lav), hvis du skal optage i omgivelser med meget vind.

Fordele:

 • Super kompakt
 • Let at bruge
 • Kræver ikke batterier
 • Kommer med vindhætte, der gør den god til optagelser udenfor.

Ulemper:

 • Kablet er meget kort og kræver et ekstra forlængerkabel (TRRS), hvis du vil lave interview på bare et par meters afstand.
 • MiniFur-vindhætten mod vejr og vind er ekstraudstyr.

 

Mikrofon 2: Saramonic UwMic9 trådløs lavalier (link til producent) | Pris: Ofte set til omkring kr. 2400,- inkl. moms

Saramonic uwmic9 trådløst lavalier

Saramonics UwMic9 er et trådløst lavaliersæt, der består af en lavalier, en sender (TX9) og en modtager (RX9). Både sender og modtager har LCD-display, så kan se oplysninger om kanal, batteri etc. Lavalier og sender kommer med klemmer til at sætte på tøjet.

Du får også et 3.5mm minijack (TRS) med og en omformer til XLR til fx eksterne optagerenheder. Dvs. at du behøver en omformer fra TRS til TRRS, hvis du vil sætte modtageren direkte i din smartphone. Eller, hvis du ikke gider at have det ekstra stik, du får med en omformer, kan du investere i et ekstra kabel i stedet – fx Saramonics eget Saramonic SR-PMC1 Minijack.

Modtageren kan klare to sendere. Så hvis du på et tidspunkt finder ud af, at du har brug for en ekstra sender, så kan du blot købe en ekstra TX9 og sætte til (du kan også købe et sæt, med to TX9).

Rækkevidden på sættet er et sted mellem 6o og 100 meter alt afhængigt af, hvor mange ting der er imellem sender og modtager.

Sættet kræver AA-batterier, så sørg for altid at have ekstra med i tasken.

Fordele:

 • Prisvenlig trådløs lavalier
 • Let at parre
 • God rækkevidde
 • Kommer med vindhætte af skum som standard
 • Kan let udvides med en ekstra sender.

Ulemper:

 • Kræver omformer fra TRS til TRRS, hvis du vil kunne sætte den direkte i din smartphone.
 • Kommer ikke med ekstra vindhætte med pels
 • Kommer ikke med genopladelige batterier som standard.

 

Mikrofon 3: Sennheiser AVX-ME2 (link til producent) | Pris: Ofte set til omkring 5.250,- inkl. moms

Sennheiser avx microport lavalier sæt er en trådløs løsning til videoproduktion på din mobiltelefon i høj kvalitet

Sennheiser er kendt blandt lydteknikere og musikere verden over for at lave kvalitetsmikrofoner og mikrofonsystemer. Og til film- og broadcastverdenen har deres trådløse microport systemer med lavaliermikrofoner længe været et populært valg.

Nyeste skud på stammen er AVX-systemet, som kan fås med to forskellige lavalier og håndholdt mikrofon – eller en kombination.

Jeg har her valgt at tale om den billigste kombination AVX-ME2, som indeholder en lavalier, en sender til kroppen og en modtager.

Sennheiser har gjort en del for, at gøre parring mellem sender og modtager så let som muligt med denne løsning. Det kræver faktisk bare et tryk på en knap. Det gør det nemt at sætte op.

Både modtager og sender kommer med genopladelige batterier, som kan oplades via USB.

Modtageren er i udgangspunktet ikke tiltænkt mobiltelefoner. Den kommer med et XLR-stik og et kabel med minijack. Den kræver derfor en omformer fra TRS til TRRS, hvis du vil sætte den direkte i din mobiltelefon. Eller du kan sætte den til en ekstern optager som fx en Zoom H4N Pro.

Lavaliermikrofonen giver fremragende lyd og kommer med et lille metalbur, som tager den værste vind.

Fordele:

 • Let at parre
 • God rækkevidde og lydkvalitet
 • Kommer med genopladelige batterier
 • Kommer med vindhætte af metal som standard
 • Sættet kan let udvides med en håndholdt mikrofon.

Ulemper:

 • Pris
 • Kræver omformer fra TRS til TRRS, hvis du vil kunne sætte den direkte i din smartphone
 • Kommer ikke med ekstra vindhætte med pels som standard (kræver opgradering til AVX-MKE2)
 • Har et fast delay på 19ms, som man skal kompensere for i redigeringen, og som kan skabe problemer, hvis den bruges sammen med analoge mikrofoner.

Håndholdte mikrofoner. Den klassiske interviewmikrofon

HANDMIC DIGITAL i interviewsituation (1)

Til det hurtige interview eller voxpop’en på gaden er den håndholdte mikrofon stadig svær at slå. Håndholdte mikrofoner fås både med kabel og trådløse.

Når vi snakker videoproduktion på mobiltelefon, kræver den dog enten, at du kan stille din telefon på et stativ, eller at I er to afsted. Det er lidt besværligt både at skulle stå og filme med mobilen i hånden, holde mikrofon og interviewe samtidig.

Måske er det også derfor, at det faktisk er svært at finde håndholdte mikrofoner, der specifikt er designet til mobiltelefoner. I hvert fald hvis de skal kunne bruges til både iPhones og Android.

 

Tre eksempler på håndholdte mikrofoner til videoproduktion på mobiltelefon

Her kan du se tre eksempler på håndholdte mikrofoner til at lave video på din mobiltelefon. Mikrofon 2 kan kun bruges til iPhones.

Mikrofon 1: IK Multimedia iRig Mic (link til producent)| Pris: Ofte set til omkring kr. 550,- inkl. moms.

iRig håndholdt mikrofon er en nem og praktisk løsning til videoproduktion på mobiltelefon

iRig Mic er en håndholdt mikrofon med kabel fra firmaet IK Multimedia. IK Multimedia er mest kendt for deres software til lydstudier, men er de seneste år også begyndt at producere lydudstyr til smartphones.

Mikrofonen kan sættes direkte i både iPhones og Android-telefoner og kommer med et lille dobbeltstik, så du også har plads til dine høretelefoner.

Du får desuden lidt forskellige apps med, der kan optage lyd, men den virker også med programmer til videoredigering på mobiltelefoner.

Fordele:

 • Pris
 • Let at bruge
 • Kommer med apps til at optage lyd med, så du fx kan bruge din mobil som diktafon.
 • Kan bruges til både Android og iPhone
 • Kommer med dobbeltstik, så du kan tjekke at din lyd ikke overstyrer, mens du optager.

Ulemper:

 • Ikke den bedste lydkvalitet
 • Ikke den bedste byggekvalitet
 • Kun 2 meter kabel
 • Kommer ikke med vindhætte.

 

Mikrofon 2: Sennheiser Handmic Digital (link til producent) | Pris: Omkring kr. 1900,- inkl. moms

Sennheiser Handmic Digital til mobiltelefoner

Handmic Digital fra Sennheiser er en håndholdt mikrofon med kabel.

Desværre kan den kun bruges til iPhones.

Det skyldes, at mikrofonen kommer med et lightning-kabel til iPhones, der er udviklet i samarbejde med firmaet Apogee, som er kendt for deres lydkort til Mac i høj kvalitet. Kablet er udstyret med en analog-til-digital konverter, der sikrer en fremragende lydkvalitet.

Kapslen i mikrofon er med nyrekarakteristik og ophængt elastisk, så du undgår støj fra dit greb om mikrofonen. Metalburet gør, at den er godt beskyttet mod vind. Og mikrofonen er skærmet mod stråling fra mobilstøj.

Fordele:

 • Let at bruge
 • Kommer med apps til at optage lyd med, så du fx kan bruge din mobil som diktafon.
 • Fremragende lydkvalitet
 • Fremragende byggekvalitet
 • Skærmet mod mobilstråling.

Ulemper:

 • Pris
 • Kun til iPhone
 • Kun 2 meter kabel.

 

Mikrofon 3: Sennheiser AVX 835 set  (link til producent) | Pris: Ofte set til omkring 6.000,- inkl. moms

Sennheiser AVX håndholdt mikrofon

Sennheisers AVX 835 sæt er et digitalt trådløst håndholdt system med Sennheiser 835  dynamiskemikrofon og samme modtager som AVX ME2-løsningen nævnt ovenfor.

Ligesom lavalierversionen ovenover, så er dette sæt også utroligt nemt at parre – det kræver bare et tryk på en knap – og så er du klar.

Både modtager og mikrofon kommer med genopladelige batterier, som kan oplades via USB.

Modtageren er i udgangspunktet ikke tiltænkt mobiltelefoner. Den kommer med et XLR-stik og et kabel med minijack. Den kræver derfor en omformer fra TRS til TRRS, hvis du vil sætte den direkte i din mobiltelefon. Eller du kan sætte den til en ekstern optager som fx en Zoom H4N Pro.

Mikrofonen giver fremragende lyd og kommer med et lille metalbur, som tager den værste vind.

Fordele:

 • Let at parre
 • God rækkevidde og lydkvalitet
 • Kommer med genopladelige batterier
 • Kommer med vindhætte af metal som standard
 • Sættet kan let udvides med en lavalier.

Ulemper:

 • Pris
 • Kræver omformer fra TRS til TRRS, hvis du vil kunne sætte den direkte i din smartphone
 • Kommer ikke med ekstra vindhætte med pels som standard
 • Har et fast delay på 19ms, som man skal kompensere for i redigeringen, og som kan skabe problemer, hvis den bruges sammen med analoge mikrofoner.

 


Lys. Gode billeder kræver god lyssætning

Ring light

De fleste mobilvideoer bliver optaget på indstillingen “auto”. Det betyder desværre, at lyset på mobilvideoer ofte står og “flimrer”. Det skyldes, at kameraet hele tiden forsøger at tilpasse sig lyset fra omgivelserne.

Hvis fx en dør åbner ind til kontoret eller en sky går for solen under optagelsen, så vil kameraet automatisk justere lukkertiden og blænden. Selv små ændringer kan have betydning og resulterer i, at optagelsen flimrer.

Og hvis du filmer et sted, hvor der ikke er særlig meget lys, så bliver dine billeder mere grynede og ødelægger det professionelle look.

Der er absolut ikke noget galt i at bruge de automatiske indstillinger på sit kamera, så længe man bare tager sig nogle forholdsregler.

Og de forholdsregler kan være at anvende en lille LED-lampe, der hele tiden sørger for et jævnt lys, mens du filmer.

Eksperttip

Se efter LED-lamper med en høj CRI-værdi (Color Rendering Index). CRI-værdien siger noget om, hvor præcist lyset fra lampen gengiver farverne.

Mange LED-lamper kan fx have et grønligt skær over sig, som du så skal rette i postproduktion. Se derfor efter en CRI-værdi på over 90. Så bør du være på den sikre side.

Der findes mange forskellige LED-lamper til videooptagelser. Til videoproduktion på mobiltelefon er det mest praktisk, hvis lamperne er små, lette og kan køre på batterier.

Derfor bruger mange den type lamper, der kan placeres i skoen (cold shoe) direkte oven på fx et DSLR-kamera. Denne type lamper kaldes også for sunguns.

Eksperttip

Hvis du har mulighed for det, så sørg for at placere din LED-lampe skråt foran den person, du skal interviewe i stedet for direkte oven på kameraet. - Fx på et lille stativ. På den måde undgår du, at din interviewperson kommer til at ligne en overbelyst TV2-reporter sendt ned på Esbjerg Havn i stormvejr.

Hvis du kun har en enkelt lille lampe, så udnyt fx lyset fra et vindue som din primære lyskilde (key light) til at oplyse din interviewperson fra den ene side, og din lampe til at oplyse personen fra den anden side (fill light).

Hvis du har to lamper til rådighed, så placér dem, så begge side af din interviewpersons ansigt bliver oplyst.

Og hvis du tre lamper til rådighed, så placér også en bagved din interviewperson (hair light). Det giver et pænt omrids af din persons hår og skuldre og er med til at adskille personen fra baggrunden. Denne teknik kaldes på engelsk three-point lighting.

Three-point lighting setup

Tre eksempler på lamper til videoproduktion på mobiltelefon

Herunder kan du se tre eksempler på sunguns til videoproduktion på mobiltelefon.

De kræver alle sammen ekstraudstyr for at kunne monteres sammen med mobiltelefonen. Se afsnittet om stabilisatorer.

Lampe 1: Aputure Amaran AL-M9 (link til producent) | Pris: Ofte set til omkring kr. 500,- inkl. moms

Aputure AL-M9 er en mini sungun i kreditkortstørrelse

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Amaran AL-M9 fra Aputure en lille LED-lampe, der ikke er meget større end et kreditkort. På trods af sin uanseelige størrelse, så giver den et kraftigt lys. Den er dog ikke kraftig nok til at være eneste lyskilde i et meget mørkt rum.

AL-M9 kommer med en lille holder, så du kan sætte den ovenpå dit kamera eller på et stativ. Holderen kan tages af, så du fx kan klistre lampen op på væggen med lidt gaffertape, hvis du vil bruge den som fill light eller hair light.

Lampen er som standard indstillet til dagslys, men kommer som standard med to forskellige filtre: En diffuser, der blødgør lyset, og et tungsten-filter, så lyset kan bruges i kunstig indendørsbelysning.

LED-diodernes placering gør desværre, at den kaster tre skygger, hvilket ikke er så pænt. Og den lille diffuser-skærm, er ikke helt nok til at undgå effekten. Du kan undgå de skygger ved ikke at lade din interviewperson eller objektet, du filmer, stå for tæt på en bagvæg.

Lampen kommer med et genopladeligt batteri, som oplades via micro-USB, og som kan holde i op til halvanden time på fuld styrke. Det er mere end rigeligt til de fleste interviews.

Lysstyrken kan justeres i ni forskellige trin.

Desværre kan batteriet ikke tages ud, og det tager cirka tre timer at genoplade, når det er helt fladt.

Fordele:

 • Pris
 • Ekstrem kompakt
 • Kommer med genopladeligt batteri
 • Høj CRI værdi på over 99
 • Kan nemt anvendes som fill light eller hair light.

Ulemper:

 • Batteriet kan ikke tages ud og tager tre timer at oplade
 • Ikke kraftig nok som eneste lyskilde i mørke omgivelser
 • Lidt hårdt lys, der ikke giver så flatterende et billede
 • LED-diodernes placering gør, at LED-lampen kaster tre skygger, hvilket ikke er så pænt.

 

Lampe 2: Manfrotto Lumimuse 8 (link til producent)| Pris: Ofte set til omkring kr. 900 inkl. moms

Manfrotto lumiemuse 8 er en lille LED til videoproduktion på mobiltelefon

Lumimuse 8 fra Manfrotto er en lille LED med otte kraftige lysdioder placeret i en ring.

LED-lampen er ikke meget større end et kreditkort. Hvis du stadig synes det er for stort, så fås den også i to mindre versioner med tre og seks lysdioder.

Lumimuse 8 er som standard indstillet til dagslys, men kommer som standard med to forskellige filtre: En diffuser, der blødgør lyset, og et tungsten-filter, så lyset kan bruges i kunstig indendørsbelysning.

Derudover kan du tilkøbe forskellige filtre til lampen i forskellige farver, hvis du har brug for at skabe en bestemt effekt.

Lysstyrken kan justeres i fire forskellige trin.

Lumimuse 8 kommer med et genopladeligt batteri, der kan køre i cirka en time på en opladning.

Fordele:

 • Ekstrem kompakt
 • Kommer med genopladeligt batteri
 • Høj CRI værdi på over 92
 • Kan nemt anvendes som fill light eller hair light.

Ulemper:

 • Batteriet kan ikke tages ud
 • Ikke kraftig nok som eneste lyskilde i mørke omgivelser
 • Lidt hårdt lys, der ikke giver så flatterende et billede

 

Lampe 3: Lishaui LS C-200RS (link til producent) | Pris: Omkring kr. 2800,- inkl. moms

LS C-200RS BiColor LED softlightLED-lampen fra kinesiske Lishaui med det sexede navn LS C-200RS er en såkaldt flapjack-LED. Det betyder, at den har LED-pærerne placeret i en ring i kanten af lampen, hvor de lyser ind på bagbeklædningen i lampen og derefter sendes ud gennem fronten.

Det giver et dejligt blødt og jævnt lys uden hårde skygger, som er perfekt til interviews. Til gengæld er den ikke ligeså kraftfuld som de lamper, hvor LED-pærerne lyser direkte på interviewpersonen. Lysstyrken kan indstilles trinløst.

Lampen kommer ikke med filtre for at skifte farvetemperatur. I stedet kan man indstille præcis den farvetemperatur, man vil have – fra varm glødepære belysning til dagslys og alt midt i mellem – bagpå. LS C-200RS har en præcis farvegengivelse på over 93 CRI.

Lampen er ikke ligeså kompakt som de allerede nævnte løsninger, men stadig meget let og mobil.

Den kommer med genopladeligt batteri, som kan skiftes ud.

Fordele:

 • Dejligt blødt lys
 • Letvægt
 • Kommer med genopladeligt batteri, der kan udskiftes
 • Kan skifte trinløst mellem dagslys og tungsten/glødepære
 • Høj CRI værdi på over 93
 • Kan nemt anvendes som fill light eller hair light.

Ulemper:

 • Pris
 • Ikke kraftig nok som eneste lyskilde i mørke omgivelser
 • Større end de to første løsninger (ca. 18 centimeter i diameter).

 

 


Undgå rystede optagelser. Brug et stativ eller håndholdt stabilisering

Brug en tripod til din mobiltelefon for at undgå rystede optagelser

Medmindre du vil lave en dogmefilm, så ser rystede billeder uprofessionelt ud.

Softwaren i mobiltelefoner er blevet bedre til at reducere rystede optagelser, men den er stadig langt fra at kunne producere et professionelt resultat.

Når du skal lave videoproduktion på mobiltelefon, er det derfor en rigtig god idé at bruge et stativ, kaldet en tripod, der kan stilles på jorden eller på et bord, eller et rig, du kan holde i hånden, så du undgår rystede billeder.

Ved at bruge et stativ eller et håndholdt rig får du flere muligheder for at montere mikrofoner og lys sammen med din telefon. Så har du hænderne fri til fx at kunne holde et manuskript eller styre kameraet.

Der findes mange typer stativer til kameraer på markedet. For at gøre det overskueligt, har jeg valgt at dele dem op i tripods og håndholdte rigs til smartphones.

Tripods. Et trebenet stativ til din smartphone

Tripods er stativer med tre ben, som sikrer at dit kamera står sikkert og stabilt, når du skal filme eller fotografere. En tripod til mobiltelefon er et must, hvis du fx vil lave timelapses.

Tripods er typisk lavet i aluminium eller kulfiber. Aluminium er billigst og vejer mere end kulfiber. Hvis vægt er vigtigt, så gå efter et kulfiberstativ. Hvis pris er vigtigt, så gå efter et aluminiumstativ.

Kulfiberstativer er eftertragtede, lækre, dyre og lette. Men den lette vægt er ikke altid positivt. Et super letvægtsstativ kan nemlig være mere ustabilt, hvis det fx blæser meget, og kræve kontravægt (sandsække, en tung taske) for at stå stabilt. Det er værd at have med i dine overvejelser, inden du investerer i det dyreste stativ, du kan finde.

Der findes mange forskellige typer tripods. Nogle er beregnet til at stå på jorden, nogle på bordet og andre igen har ben med mange led, der kan bøjes i alle mulige retninger, så du placere dem alle mulige umulige steder. Og det er kun toppen af isbjerget.

Hvis du skal lave mange stående interviews, så tænk over højden på din tripod. Det er en god idé som minimum at kunne få telefonen op et sted mellem bryst og  øjenhøjde, så du hele tiden nemt kan kigge på skærmen og se om billedet er, som du gerne vil have det.

Det er med andre ord dumt at købe dem for korte. Hvis det er til interviews,  hvor du står op, så vælg et stativ, der kan blive et sted mellem 165 og 180 cm i højden.

Det er bedre at købe et stativ, der er for højt end for lavt. Faktisk er de fleste stativer mest stabile, når de ikke bliver foldet helt ud. Det er derfor en god tommelfingerregel aldrig at folde hvert led helt ud, men at lade hvert led have et par centimeter i overskud.

Desværre er det ofte sådan, at højde koster. Hvis prisen er et problem, så kan du overveje en GorillaPod (se nedenfor), som du kan montere alle mulige steder. Eller du kan købe et lidt lavere stativ, og stille det på en sten, bænk eller bord. Du kan også kigge efter et stativ på fx omkring 150 cm. Med videohoved ovenpå plus holder til mobiltelefon, så kommer du tit op i en fornuftig højde. Vær dog opmærksom på, at du så udnytter stativets fulde højde.

Holder til smartphones til videooptagelse til tripods

Billig holder til smartphones fra Kina, der kan sættes på fx en tripod. Det kan dog bedst betale sig, at bruge lidt flere penge og købe en holder i bedre kvalitet fra anerkendte mærker som fx Joby eller Manfrotto.

Hvis du allerede har en tripod til fx dit DSLR-kamera eller action-kamera, så kan du ofte nøjes med at investere i en lille holder til selve telefonen og sætte på dit stativ. Jeg har set dem helt ned til 4 kr, hvis du køber dem direkte fra Kina.

Tre gode eksempler på en tripod til din mobiltelefon

Herunder har jeg udvalgt tre forskellige tripods til mobiltelefoner, som hver især kan noget forskelligt.

 

Tripod 1: Joby Griptight Pro Video GorillaPod (link til producent) | Pris: Omkring kr. 475,- inkl. moms.

Joby gorillapod griptight pro med videohoved

Joby er bedst kendt for deres GorillaPod tripods, der er tripods med ben af kugleled, der kan bøjes i alle mulige retninger.

GorillaPods laves i mange forskellige størrelser til alt fra actionkameraer som fx GoPro til spejlreflekskameraer.

Der er lavet mange billigere kopier, men det er min erfaring, at intet slår den kvalitet, du får med Jobys egne. Kugleleddene er stærke og bliver siddende i den position, du har sat dem i. – Noget man ikke ligefrem kan sige om de billigere kopier fra Kina.

Joby Griptight Pro Video GorillaPod består af en GorillaPod-tripod og en holder til mobiltelefoner , der også har en lille arm/pind, så du kan lave flydende optagelser fra side til side (panoreringer) og op og ned (tilts).

Tripod’en kan stilles på alt fra et bord til grove ujævne underlag med sten og grus, eller det kan vikles om grene, lygtepæle eller et hegn. Mulighederne er nærmest uendelige.

Videohovedet kan også købes separat og tages af, så du kan sætte det på en normal tripod. Det passer til de fleste smartphones – også de nye større modeller fra fx Samsung og Apple – og kan bruges med cover, hvis du har et cover på din telefon også.

Fordele:

 • Super fleksibel – kan placeres alle mulige (og umulige) steder
 • God byggekvalitet
 • Armen til panoreringer og tilts kan justeres, så den ikke kommer med på optagelserne
 • Hovedet kan holde telefonen både horisontalt og vertikalt
 • Kan nemt holdes i hånden til fx selfievideoer på location.

Ulemper:

 • Du kan ikke justere hvor meget modstand, armen har hvilket gør, at det kræver en del øvelse at få flydende panoreringer og tilts
 • Hovedet kan ikke låses i en bestemt panoreringsposition, hvilket kan gøre at telefonen bevæger sig lidt.

 

Tripod 2: Sirui TSH-01B Mini Tripod (link til producent) | Pris: Omkring kr. 500,-

Sirui TSH-01B mini tripod og selfie stick er et godt stativ med mange funktioner til videoproduktion på mobiltelefonen

Sirui er et velkendt mærke indenfor tripods af god kvalitet til en rimelig pris.

Sirui TSH-01B Mini Tripod er i udgangspunktet et lille bordstativ til din mobiltelefon. Men stativet gemmer på mange smarte ekstrafunktioner.

Du kan fx folde stativet helt ud, slå benene ind og bukke hovedet fremad – og så har du en selfiestick. Eller folde det helt sammen og bruge det som et lille håndholdt stativ til din mobil for mindre rystede optagelser.

Du kan tage hovedet af sammen med klemmen, du kan se øverst på stangen. Klemmen kan monteres alle mulige steder – fx på en stoleryg til en konference, et cykelstyr eller et plankeværk, så du kan filme en timelapse på en byggeplads.

Jeg har endnu ikke set det til salg i Danmark, men det kan nemt købes i England eller Tyskland via nettet.

Fordele:

 • Mange brugsmuligheder. Kan både bruges som bordstativ, håndholdt stativ, selfiestick og klemme.
 • God byggekvalitet
 • Hovedet sidder på et kugleleje, der gør det nemt at indstille rigtigt.

Ulemper:

 • Ingen arm til panoreringer og tilts
 • Klemmen kan kun udvides til maks 28 mm. Du kan altså ikke sætte det hvor som helst, som du næsten kan med en GorillaPod.
 • Designet med de tre ben forneden gør det lidt mere ustabilt end et design, hvor benene går helt op under hovedet.

Tripod 3: Manfrotto 290 XTRA med 128RC hoved (Link til producent) | Pris: Omkring  kr. 1550,- inkl. moms.

Manfrotto 290 xtra tre sektioners aluminiumstativ med 128rc fluid hoved

Manfrotto er kendt for at lave gennemtestede kvalitetsstativer til foto- og videografer verden over. Du går derfor aldrig rigtig galt i byen, ved at vælge et stativ fra Manfrotto.

Manfrottos tripod med det sexede navn Manfrotto 290 XTRA med videohovedet 128 RC er et aluminiumsstativ, der kan blive 169,5 cm i sin fulde højde, når midtersektionen tages i brug.

Stativet har praktiske kliklåse, der gør at benene hurtigt kan justeres i længden. Kliklåsene kan justeres, så de bliver mere eller mindre stramme. Det er praktisk, når de begynder at blive slappe efter mange års brug.

Benene kan låses i fire forskellige positioner.

Hovedet er et væskehoved, som gør at du kan lave bløde panoreringer og tilts. Og du kan låse det fast i en bestemt position.

Det hele kommer i en taske, du kan smide over skulderen.

Fordele:

 • Pris
 • God byggekvalitet
 • God højde
 • Hovedet sikrer bløde panoreringer og tilts og kan låses
 • Kan også bruges til spejlreflekskameraer (maksbelastning 4 kg)
 • Kommer med taske.

Ulemper:

 • Ikke det mest kompakte eller lette stativ, når det er foldet sammen
 • Begrænsede muligheder for indstillinger for benenes position
 • Midtersøjlen kan ikke vinkles eller vendes til optagelser i fx lav højde.

 

Håndholdte rigs. En håndholdt løsning til flotte optagelser med din smartphone

Der findes efterhånden mange typer af håndholdte løsninger til videoproduktion på mobiltelefon, der sikrer mindre rystede optagelser og/eller udvider mulighederne for at montere fx lamper, mikrofoner eller ekstra linser.

De mest simple løsninger er et lille håndholdt stativ, som du montere din smartphone på, så den bliver nemmere at holde rolig.

Nogle af disse rigs kan du montere ekstra udstyr på din smartphone, så du får et helt lille film-setup ud af det. Og bliver du træt af at holde dit rig, kan du montere det hele på en tripod.

En anden løsning er en såkaldt gimbal. Det er et lille håndholdt stativ med motorer indbygget, der gør at din smartphone sidder i et slags gyroskopisk ophæng. Det sikrer at du kan få nogle helt flydende og lækre filmoptagelser – selv når du går, løber eller står på snowboard. Gimbals er derfor også en utrolig populær løsning til actionkameraer som fx GoPros.

Til gengæld tillader gimbals sjældent, at du kan montere andre ting på din telefon. Vil du bruge mikrofon og lys samtidig, skal du derfor ud i at placere det på et stativ ved siden af. Men gimbals er geniale til at lave lækre flydende optagelser, som du kan bruge som dækbilleder i din færdige film.

Tre eksempler på et håndholdt rig til videoproduktion til mobiltelefon

Herunder kan du se tre eksempler på håndholdte rigs til din smartphone.

Rig 1: Shoulderpod X1 (link til producent) | Pris: Omkring kr. 900,- inkl. moms.

Shoulderpod x1 er et håndholdt rig og en modulløsning til videooptagelse med din smarthphone

Shoulderpod X1 er et håndholdt rig til videooptagelser med din smartphone, som byder på rigtig mange anvendelsesmuligheder.

Du kan holde det med to hænder, hvilket sikrer, at dine optagelser ikke bliver rystede. Et godt tip er at holde det ind til kroppen med bøjede arme, for at reducere rystelserne mindst muligt. Og så i øvrigt lade være med at drikke den normale kande espresso den dag.

Ovenpå kan du fx placere en lille LED-lampe og en shotgun-mikrofon. Så har du et godt mobilt setup. Og du kan også montere hele stativet på en tripod, så du har hænderne fri til interviews.

Shoulderpod X1 er en del af en række modulløsning fra firmaet Shoulderpod, og kan udvides med ekstra moduler, så kan montere endnu flere ting på det – fx et ekstra kamera i form af et GoPro eller et ekstra batteri.

Fordele:

 • Pris
 • Mange muligheder for at lave et setup, der passer dine behov
 • Rigtig god, når du ønsker at bruge lys og mikrofon og/eller montere det hele på en tripod.

Ulemper:

 • Ikke det mest kompakte stativ
 • I praksis kan det hurtigt blive et kabelrod på rig’et
 • Lidt plastikagtigt lavet.

Rig 2: Beastgrip Pro (link til producent) | Pris: Omkring kr. 1500,- inkl. moms

Beastgrip pro håndholdt modular rig til videoproduktion på smartphone

Beastgrip Pro er et modulbaseret rig til videoproduktioner med smartphones og et trin op i kvalitet og pris sammenlignet med Shoulderpod.

Beastgrip Pro læner sig op af et cage-design, som man kender til professionelle videokameraer og kan købes med ekstra linser (fx wideangle og fish-eye) til din mobiltelefon. Du kan endda få en adapter, der gør det muligt at bruge Canon-linser med EF-mount.

Ligesom det er tilfældet med Shoulderpod, kan du også montere lys, mikrofon og andet udstyr på rig’et. Og det kan naturligvis monteres på en tripod.

Beastgrip Pro er for den seriøse journalist, videograf eller dokumentarfilmsproducent, der ønsker at udnytte mobiltelefonens muligheder som videokamera til sit fulde potentiale.

Prisen er dog også en del højere. Og hvis du ønsker at tilkøbe linser, linseadaptere osv., så kan det hurtigt løbe op i adskillige tusinde kroner. Men så har du også det ypperste inden for håndholdte rigs til smartphones.

Fordele:

 • God byggekvalitet
 • Mange muligheder for at lave et setup, der passer dine behov
 • Gør det muligt at bruge Canons EF-linser til din smartphone med den rette adapter
 • Rigtig god, når du ønsker at bruge lys og mikrofon og/eller montere det hele på en tripod.

Ulemper:

 • Pris
 • Lidt klodset
 • I praksis kan det hurtigt blive et kabelrod på rig’et.

Rig 3: DJI Osmo Mobile (link til producent) | Pris: Omkring kr. 2500,- inkl. moms

dji osmo mobile gimbal

DJI er mest kendt for deres fremragende droner. Kameraet på drone er udsat for en masse rystelser, når den er i luften. Derfor har DJI investeret både tid og penge i at lave gode gimbals til kameraerne i dronerne. Og det lader til, at en del af den teknologi er blevet ført med over i deres serier af hånholdte gimbals.

DJI Osmo Mobile er en gimbal til smartphones, der har et væld af smarte funktioner.

Med ‘Active Track’ kan du fx sætte gimbal’en til at følge dig rundt automatisk. Du kan også sætte den til at lave en timelapse, imens den langsomt panorerer hen over landskabet.

Og med DJIs app kan du blandt andet livestreame det, du filmer. Gimbal’en synkroniseres med din smartphone via Bluetooth.

Du kan bruge din telefon både vandret og lodret, og styre i hvilken retning, du vil filme, med et lille joystick.

DJI Osmo Mobile har også en masse muligheder for udvidelser med ekstraudstyr.

Du kan fx få arme til den, så du kan sætte en mikrofon på – eller et beslag, så du kan sætte den på cykelstyret.

Jeg vil råde dig til at købe den ekstra base, så du kan stille gimbal’en oprejst på et bord, og bruge den som et bordstativ, hvis du vil filme dig selv.

Desværre har DJI ikke valgt at placere et gevind i bunden af den, så den er ret bøvlet at placere på en tripod.

Fordele:

 • Kan bruges både til mobiltelefoner og actionkameraer
 • Mange muligheder for udvidelser
 • Mange muligheder for at skabe kreative resultater.

Ulemper:

 • Pris – både for selve gimbal’en og for ekstraudstyr
 • Ingen gevind i bunden til let montering på tripod
 • Kan være svært at få telefonen til at balancere ordentligt
 • Flere iPhone-ejere (især med iPhone 7) har klaget over, at deres telefon bliver for varm og ikke rigtigt fungerer så godt sammen med gimbal’en – især ikke når de også har et beskyttende cover på deres telefon.

Apps til videoproduktion til Android og iPhone

videoredigering på mobiltelefon

Alle smartphones kommer som standard med apps, der gør det muligt at lave videooptagelser og måske endda også lave simpel redigering.

Nå det så er sagt, så er der meget at hente ved at investere i apps, der er specielt udviklet til at skabe mere professionelle resultater.

De mest kritiske ting for at opnå professionelle resultater, og som du sjældent finder i de apps, der følger med telefonen, er muligheden for at styre lukkertid, blænden, ISO, hvidbalancen, og hvor mange billeder, kameraet skal filme med per sekund – din frame rate (på engelsk: frames per second – forkortet fps). Det sker for det meste automatisk.

Lukkertiden (også kaldet eksponeringstiden) er hvor lang tid kameraet lukker lys ind per billede.

Blænden bestemmer hvor meget lys, der slipper igennem objektivet på et givent tidspunkt.

ISO forstærker signalet fra kameraets sensor, som billedet lagres på telefonen/kameraet, for at opnå korrekt eksponering.

Hvis dit billede stadig er meget mørkt, og din blænde er åbnet helt op, din lukkertid ikke kan være langsommere, og du ikke har nogle lamper, så har du muligheden for forstærke dit signal ved skrue op for ISO.

Du skal bare være opmærksom på, at når du skruer op for ISO, så skruer du også op for støjen i dit billede. Derfor er det som en tommelfingerregel altid godt, at filme med så lav ISO som muligt.

Hvidbalancen tager højde for under hvilke lysforhold, du filmer. Lyset er meget forskelligartet om du fx filmer i sollys eller under kunstig belysning. Det betyder at farver og kontraster vil se meget forskellige ud alt efter hvordan lyssætningen var, da de blev filmet.

Frame Rate (fps) er vigtigt at kunne styre, hvis du fx vil lave slowmotionoptagelser. På engelsk kaldes dette for kameraets frame rate.

Din frame rate er vigtig at kende, når du vil indstille lukkertiden.

En god tommelfingerregel er, at du altid skal skyde med dobbelt lukkertid i forhold til fps. Dvs. at hvis du filmer med 25 billeder i sekundet, så skal din lukkertid være sat til 1/50 sekund. Hvis du filmer med 60 fps, så skal din lukkertid altså være 1/120 sekund.

Det er meget almindeligt i Danmark at filme med 25 billeder i sekundet til almindelige optagelser som fx interviews. Det giver kropsbevægelser et naturligt look.

To eksempler på gode apps til videoproduktion på mobiltelefon til Android og iPhone

I mange apps kan du både filme og redigere. Andre apps er udviklet som enten kamera- eller redigeringsapp. Det er vigtigt at være opmærksom på, så du ikke investerer i en app, som kun kan det ene, hvis det ikke er det, du ønsker. Ved at vælge en app til optagelse og en anden til redigering, får du til gengæld nogle fremragende programmer, da de er designet med en enkelt opgave for øje.

Når det kommer til antallet af apps så har iPhones en klar fordel i forhold til konkurrenterne på markedet. Android er begyndt at komme efter det, men der er stadig lang vej endnu.

Derfor har jeg kun valgt to eksempler på apps ud, da de er de eneste, der har en høj kvalitet, og som både kan bruges på Android (dog desværre ikke alle Android-mobiler) og iOS.

App 1: KineMaster (link til producent) | Beregnet til videoredigering på mobiltelefon | Findes både til Android og iPhone | Pris: Abonnementsbetaling kr. 26,58/måned eller kr. 212,47/år inkl. moms

Kinemaster app til videoredigering på mobiltelefon

KineMaster er en app beregnet til videoredigering på mobiltelefoner. Den har altså ingen avancerede features til at optage video med. I stedet så er det let hurtigt at importere de klip, du allerede har optaget med din smartphone.

KineMaster er et såkaldt NLE-redigeringsprogram, hvilket kort fortalt betyder, at du kan arbejde i lag og klippe og klistre uden at ødelægge dine originale optagelser/filer. Det er samme tilgang til redigering, som bruges i professionelle redigeringsprogrammer som Adobe Premiere Pro og Final Cut fra Apple. Og på mange måder er KineMaster bygget, så det ligner et program, der er beregnet til computeren.

Det er både godt og skidt.

Godt fordi det er utroligt kraftfuldt og har rigtig mange features. Og godt fordi du lynhurtigt kan komme i gang med det, hvis du er vandt til at arbejde med redigeringsprogrammer på computeren.

Det kan til gengæld hurtigt blive lidt trangt med pladsen på en mobilskærm, selv på større mobilskærme, selvom interfacet i KineMaster faktisk er godt designet. En videoproduktion med forskellige dækbilleder, grafik, undertekster og musik kan hurtigt komme til at fylde en del spor/lag. Når der så samtidig skal også skal være plads til redigeringsværktøjer, menuer, afspilningsvindue osv, så bliver pladsen hurtig trang.

Men hvis du kan vænne dig til at arbejde på den trange plads, så finder du ikke et mere kraftfuldt videoredigeringsprogram til mobiltelefoner end KineMaster.

Fordele:

 • Kan bruges både til Android og iPhone
 • NLE-redigering med uendeligt antal lag (dog kun fire spor med lyd)
 • Mange redigeringsmuligheder for både lyd og billede
 • Mulighed for at ændre hastighed på klip
 • Mulighed for farvekorrektion (og LUT-kompatibilitet på vej)
 • Chroma-keying (fx green screen optagelser)
 • Mulighed for at optage speak, mens du ser din film
 • Understøtter 4K videoer og direkte upload til YouTube
 • Kommer med mange skrifttyper, stickers, musiknumre, effekter m.m. indbygget
 • Abonnementsbetaling (både godt og skidt – smagssag)
 • Kan afprøves gratis så længe du vil (med begrænsede muligheder og tilføjelse af vandmærke).

Ulemper:

 • Skærmpladsen bliver hurtig trang
 • Ingen avancerede optagefunktioner til video
 • Musikken i app’en kommer fra Muzerk-biblioteket. Så hvis du har planer om at tjene penge på reklamer på din YouTube-kanal, kan du ikke bruge den musik. Du kan læse mere om andre kilder til royalty-free musik til videoproduktion her.
 • Abonnementsbetaling (både godt og skidt – smagssag).
Eksperttip

NLE står for Non-Linear Editing. Det betyder, at du 1) kan arbejde i lag, og 2) at de ændringer, du laver ikke er destruktive.

Om lag:

Hvis du tænker på ældre, skrabede videoredigeringsprogrammer som fx Windows Movie Maker, så var det et lineært redigeringsprogram. Dvs. at hvis du fx havde et klip af en bonde, der stod at fortalte om svineproduktion og ville understøtte det sagte med dækbilleder fra en svinestald, så skulle du opdele klippet med bonden i to, og sætte billedet med svinestalden ind i mellem. Det gjorde det især besværligt, hvis man ikke kunne skille lyd og billede ad - for så ville der blive en pause i bondens tale, mens man klippede til svinestalden.

Med en NLE kan du blot lægge et par sekunders dækbilleder med svinestalden på et nyt lag ovenpå laget med bonden, der snakker videre. Så finder programmet selv ud af at skifte mellem billederne på de to lag.

Oven på dette kan du så lægge lige så mange lag, du vil - fx med firmalogo og undertekster.

Om ikke-destruktiv redigering:

Hvis du tænker på gammeldags analog filmredigering, så foregik det med en saks og en masse filmruller. En film blev skabt ved, at man fysisk klippede scener ud af de forskellige filmrulle. Derefter svejsede man dem sammen til en ny filmrulle i en bestemt rækkefølge igen, som så var den færdige film. De klip man brugte i filmen, havde man ikke til rådighed igen.

Med NLE ødelægger du ikke noget, når du klipper et filmklip over i to. Alle dine optagelser ligger stadig intakte på harddisken/telefonen. En fil med en af dine optagelser bliver altså i udgangspunktet ikke til to filer på harddisken, fordi du klipper den over i programmet.

Med en NLE kan du med andre ord klippe og klistre, kopiere, lægge effekter og overgange på etc. uden at du mister dine originale filer.

App 2: FilMic Pro (link til producent) | Beregnet til videooptagelse på mobiltelefon | Findes både til Android (desværre langt fra alle mærker) og iPhone | Pris: Omkring kr. 100,- inkl. moms

Filmic Pro videoredigering mobiltelefon

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Filmic Pro gør det muligt at lave professionelle filmproduktioner på din mobiltelefon.

App’en har oplevet en del hype de seneste år, efter den blev brugt til at lave Sean Bakers spillefilm Tangerine fra 2015 sammen med iPhone 5. Du kan se traileren her:

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=ALSwWTb88ZU[/embedyt]

Med FilMic Pro har du fuld kontrol over lukkertid, blænde, hvidbalance og ISO, så du har mulighed for at kontrollere dine billeder i forhold til lysforholdene. Derudover finder du også nyttige funktioner indbygget, der hjælper dig til at sikre, at du ikke kommer til at optage for lyse eller mørke billeder – bl.a. histogram og zebrastriber.

Du kan også styre fokus, vælge om du vil filme i fx widescreen (16:9) eller lave kvadratiske videoer (1:1) til fx Facebook og Instagram og lave timelapses. Og hvis din telefon tillader det, kan du filme i slow-motion helt op til 240 fps.

FilMic Pro er designet til at kunne tale sammen med DJI Osmo Mobile, andre mobiltelefoner og eksterne linser.

Den seneste version inkluderer også muligheden for at skyde i LOG-mode (8-bit H.264), som udvider mulighederne for colourgrading i post-produktion.

Dertil kan FilMic Pro sync’e lyd til 24, 25 og 30 fps og du kan holde øje med, at din lyd ikke overstyrer. Det er en vigtig pointe, da det langt fra er alle kamera-apps, der husker at inkludere vigtige features til lyd.

FilMic Pro har længe eksisteret til iPhones, men er netop også blevet lanceret til Android. Det er dog ikke alle Android-telefoner, der er understøttet (du kan se en liste med understøttede Android-modeller her).

Da Android-telefoner varierer meget i hardware, er det ikke alle features, der er understøttet på alle telefoner. Ved at installere FilMic Pro Evaluator, kan du analysere din Android og se, hvilke features du kan adgang til.

Fordele:

 • Kan bruges både til Android og iPhone (sådan da!)
 • Mulighed for at styre blænde, lukkertid, ISO og hvidbalance manuelt, automatisk eller som semi-automatisk
 • Zebrastriber, histogram, focus peaking, clipping, false colors
 • Mulighed for at styre frame rate
 • Mulighed for styre fokus manuelt – også fra en anden telefon
 • Gode muligheder for holde styr på lydniveauer inkl. headphone monitoring
 • Kan filme i mange forskellige opløsninger
 • Mulighed for at filme i LOG
 • Mulighed for at filme i 4K 100mbps på nogle telefoner
 • Mulighed for slowmotionoptagelser op til 24o fps
 • Mulighed for at lave timelapses
 • Kompatibelt med eksterne linser (bl.a. anamorfiske) og DJI Osmo Mobile

Ulemper:

 • Ingen prøveversion
 • Langt fra alle Android-telefoner er understøttet. Fx understøttes Sony’s mobiler ikke
 • Ældre iPads og iPhones understøttes ikke
 • Ingen avancerede videoredigeringsmuligheder indbygget i app’en

Hvornår skal du opgradere dit kamera, og hvornår skal du købe dig til hjælp hos en ekstern producent?

Kamera stor vs småt

Jeg håber, at denne guide har kunne hjælpe dig i gang med videoproduktion på mobiltelefon.

Jeg må være ærlig og sige, at selvom kamerateknologien i mobiltelefoner i dag er kommet rigtigt langt, så kan de stadigvæk ikke måle sig med rigtige videokameraer, når det kommer til billedkvalitet.

Det handler i bund og grund om fysik: De små sensorer i mobiltelefonen sammen med den manglende optik i form af objektiver, gør det simpelthen ikke muligt (endnu) at måle sig med dedikerede videokameraer.

Der hvor kameraet i mobiltelefoner typisk kommer til kort, er fx når smartphones skal filme i lav belysning. Sensoren er simpelthen for lille og det kan give problemer med at fastholde fokus og der tilføjes også en masse støj. Mobiltelefoner kan heller ikke skabe en god separation mellem forgrund og baggrund og derved dybde i billedet. Så hvis du fx vil have at din interviewperson står knivskarpt mod en sløret baggrund, så kræver det et hurtigt objektiv.

Så hvis du skal lave en vigtig produktion, der ser professionel ud, så kræver det at du opgraderer til en helt anden type kamera eller hyrer en ekstern producent.

En anden faktor det er en god idé at tage med i regnestykket er, at video tager tid! Og at lære at producere video i professionel kvalitet tager endnu længere tid. Som virksomhed er det derfor en rigtig god idé at overveje, om man er bedre tjent med at hyre en ekstern producent fremfor at begynde at lære sine medarbejdere op. Og man skal stille sig selv det spørgsmål, om der er tid og råd til oplæringen og om medarbejderne, med de opgaver de allerede har, også har tid til at varetage videoproduktioner.

Når det så er sagt, så kan mobiltelefonen være rigtig praktisk til mange af de videoer, virksomheder i dag har brug for, for at skabe et kontinuerligt og opdateret flow af indhold til hjemmesiden og/eller de sociale medier. Og hvis du investerer i lidt lys, en god mikrofon og tør bevæge dig væk fra telefonens autoindstillinger, så har du allerede hævet din videokvalitet betydeligt i forhold til de fleste andre.

 

Leave a Reply