Test: Mobiloptagelser med 960 billeder i sekundet. Kan de bruges til noget som helst? | Sony Xperia XZs

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=BWKsfxb3w5k[/embedyt]

I foråret fik jeg fingrene i en Sony Xperia XZs, der kan optage film med 960 billeder i sekundet. Spørgsmålet er om optagelserne kan bruges til noget som helst. Er de fx gode nok til at kunne bruges som dækbilleder?

Mobiloptagelser med 960 billeder i sekundet. Er det bare en gimmick eller kan den bruges til noget?

Gennem det meste af 2017 har jeg haft en af Sonys mobiler med mig i hånden, der kan filme 960 billeder i sekundet. Jeg har testet den under forskellige forhold for at se, om resultaterne er anvendelige i professionel filmproduktion.

Resultatet af super slow-motion kameraet i Sony Xperia XZs

Sony Xperia XZs med 960 billeder i sekundet

Sony Xperia XZs i al sin gloriøsitet med fedtfingre og det hele. Der gik ikke mere end et par dage, så havde jeg tabt telefonen på asfalten, så skærmen smadrede.

Så kan super slow-motion-optagelserne bruges til noget fornuftigt? Det synes jeg godt, de kan. Jeg kunne fx sagtens forestille mig, at bruge den slags optagelser som dækbilleder i visse typer video.

Der er dog EN DEL begrænsninger:

  • Der kommer VIRKELIG meget digital støj på i lav belysning, hvilket ikke er pænt. Selv når det er overskyet fungerer ikke rigtigt. Så høj solskin eller masser af kunstig belysning er et must.
  • Man skal saftsuseme være hurtig på aftrækkeren – den kan kun filme 0.2 sekunder af gangen, hvilket bliver til ca. 6 sekunders video i alt ved afspilning i normal hastighed.
  • Opløsningen er kun 1280×720 – så altså glem alt om 4K eller FullHD.

Men det er virkelig interessant, at den teknologi nu er tilgængelig i en mobiltelefon. Og det giver et hint om, hvor vi er på vej henad på den front.

Øverst kan du se resultatet af testen. Jeg har udvalgt en række klip, jeg har taget med super slow-motion-funktionen gennem året og sat sammen til en lille film.

Da billederne i lav belysning var fuld af grim digital støj, har jeg valgt at gå hele vejen og destruere dem endnu mere. Så filmen har fået et super 8 mm-ish look. Derfor er formatet også 4:3 selvom telefonen filmer i 16:9. Så det er altså et stilistisk valg.

Husk i øvrigt at se filmen med lyd på.

Leave a Reply