Otte korte, gode råd om filmproduktion til sociale medier

otte gode råd om videoproduktion

Filmproduktion kan være en overvældende proces at gå i gang med. Der er rigtig mange ting, man skal tage hensyn.

Her er derfor otte gode råd om filmproduktion, som kan give dig et mere professionelt resultat i sidste ende.

 

Otte gode råd om filmproduktion

Denne artikel indeholder otte gode råd om videoproduktion. Hvis du vil læse en dybdegående guide til, hvordan du kommer igang med videoproduktion se: https://apertura.dk/videoproduktion-den-lette-guide-til-videoproduktion/

Råd 1: Drop automatpiloten på kameraet.

De fleste videoer bliver desværre optaget på indstillingen “auto”. Det gør at kameraet hele tiden forsøger at tilpasse sig omgivelserne.

Hvis fx en sky går for solen, eller din interviewperson står og vipper nervøst frem og tilbage, så påvirker det både eksponering og fokus. Du ender derfor ofte med en optagelse, der skiftevis bliver mørkere/lysere (flimrer) og/eller i perioder er ude af fokus.

Drop auto og sæt dig ind i dit kameras indstillinger for eksponering, lukkertid, hvidbalance og blænde. Og læs næste råd…

Råd 2: Sørg for god belysning!

Anskaf nogle gode lamper med en høj CRI-værdi (gerne +90), der giver et rart og blødt lys.

LED-paneler er et godt bud. De vejer næsten ingen ting, er billige, fylder ikke ret meget og kan køre på batterier. Det er praktisk, hvis du skal lave en hurtig video med chefen udenfor virksomheden en dag.

Alternativt så brug de naturlige lyskilder, der er til rådighed. Et vindue er et godt udgangspunkt for et lysindfald fra siden. Bare husk aldrig at filme i modlys!

Sæt dig evt. ind i lysopsætning og brugen af reflektorer og diffusere, og hvad forskellig lysopsætninger betyder for det endelige udtryk.

Råd 3: Sørg for en god mikrofon!

Lyd bliver alt for ofte nedprioriteret i forhold til billedsiden, men faktisk er dårlig lyd en af de største syndere, når folk hurtigt klikker væk fra en video igen.

Jeg foreslår, at man enten kigger i retning af en retningsbestemt shotgun-mikrofon eller en lavalier-mikrofon.

Valget afhænger i sidste ende af, hvor støjende omgivelser, man skal filme i. Er der meget støj fra omgivelserne er en lavalier-mikrofon det bedste valg.

Råd 4: Husk dækbilleder ved videoer over 30 sekunders varighed.

Sørg for at få taget nogle gode dækbilleder, der kan understøtte det, den interviewede fortæller om. Dækbilleder kan også være af fx hænder, som gestikulerer.

Ved korte videoer på fx 30 sekunder kan det være okay, hvis man blot ser en person stå og snakke.

Men alt derover bør have nogle dækbilleder eller som minimum personen optaget fra forskellige vinkler, mens han eller hun taler.

Råd 5: Lav ikke videoerne for lange.

Videoer til de sociale medier bør sjældent vare mere end omkring to minutter.

Videoer til unge under 25 år bør som tommelfingerregel ikke vare mere end et minut. Eksperimentér gerne med videoer på under 30 sekunder til det segment!

Udarbejd et manuskript, og øv jer på det. Gør budskabet kort og præcist.

Råd 6: Sørg for undertekster på videoerne. Især hvis de afspilles automatisk.

Er der tale på videoen, så skal den altid have undertekster. Hvis videoer er sat til at blive afspillet automatisk i feeds, sker det nemlig ofte uden lyd. På den måde risikerer I, at jeres målgruppe ikke får budskabet.

Undertekster kan desuden vække nysgerrigheden og gøre, at de får lyst til at høre lyden i videoen og måske kommentere og dele den i deres netværk.

Råd 7: Overvej at lægge musik under. Det binder billederne sammen.

Musik binder billeder sammen på tværs af tid. Klip til musikken for at få et godt flow.

Selvom du ikke vil have baggrundsmusik i din endelige video, så kan det nogle gange være en idé at klippe til musik alligevel. I musik er der rytme, timing og skift, som du med fordel kan bruge som klippestruktur i din film.

Husk altid at give plads til naturlige pauser i tale. Konstant snak bliver trættende at høre på – også selvom videoen kun er et minut lang.

Du kan læse mere om royalty-free musik til videoproduktion i denne artikel.

Råd 8: Tænk over dit tøjvalg, smykker og make-up

Klæder skaber folk og sender en vigtig signalværdi. Tænk derfor over, hvad du tager på af tøj og hvilket signal, du gerne vil sende i din video.

Undgå tøj med stærke kontraster og striber/små tern, kraftig make-up og store smykker.

 

Har du brug for flere gode råd om filmproduktion?

Hvis du har brug for hjælp til videoproduktion eller et kursus i videoredigering, så tag et kig under kurser.

Apertura kan også stå for jeres næste filmproduktion til hjemmesiden eller de sociale medier. Læs mere under produkter.

Kontakt Apertura i dag og hør mere om alle mulighederne for videoproduktion. Kontaktinformationerne finder du øverst og nederst på siden – eller du kan bruge chatten.

Leave a Reply