Guide: Royalty-free musik til videoproduktion. Hvad, Hvorfor, Hvor og Hvordan?

Hvis din video skal have underlægningsmusik, skal du sørge for, at musikken er royalty-free. På den måde sikrer du, at du ikke får en retssag på halsen eller kommer til at skulle betale yderligere omkostninger, hver gang videoen bliver afspillet.

I denne artikel kan du læse om, hvad royalty-free musik er, hvorfor du skal bruge den, hvor du finder den bedste royalty-free musik, og hvordan du sikrer dig, at du har den rigtige licens.

Musik er en fantastisk måde at skabe en bestemt stemning på i din video.

Derudover er underlægningsmusik utrolig effektiv til at skabe kontinuitet på tværs af tid og rum.

Film består ofte af flere sekvenser, der er optaget på forskellige tidspunkter og forskellige steder. Selv et kort interview med dækbilleder består i praksis af mange små brudstykker, der er sat sammen.

Hvis det passer til stilen i filmen, kan underlægningsmusik sætte tonen i filmen allerede inden det første ord er blevet sagt og være med til at binde tale og dækbilleder sammen til et samlet hele.

Den rytme, der er i musik, kan desuden bidrage til at skabe et godt flow i billederne, hvis man forstår at klippe til og mod de rytmiske skift i musikken.

Det er derfor heller ikke underligt, at det er meget almindeligt at høre underlægningsmusik i mange små webvideoer. Og langt det meste er royalty-free musik.

Hvad er Royalty-free musik?

Den underlægningsmusik, man hører i mange små virksomhedsfilm, er ofte royalty-free musik.

At musikken er royalty-free betyder i grove træk, at du ikke behøver at betale royalties til kunstneren, hver gang din video bliver afspillet.

I stedet betaler du for musikken en gang for alle, og så kan du bruge den ligeså meget du vil i din video. Og så er det ligegyldigt,  hvor mange gange din video bliver afspillet, eller hvor længe din video ligger tilgængelig på nettet.

Bemærk at royalty-free musik altså ikke er det samme, som at musikken er gratis!

Ofte er det hårdtarbejdende musikere, der har produceret musikken. Og det kræver mange års erfaring og et stort arbejde at producere musik, der fungerer godt som underlægningsmusik.

Læg dertil, at du ofte får flere versioner af et nummer – fx i forskellige længder eller som nogle loops kun med trommer eller strygere – så du nemt kan få musikken til at passe til din film.

Der findes dog sider med gratis royalty-free musik. Læs mere længere nede.

Men det betyder, at når du først har betalt for musikken én gang, så skal du ikke tænke på mere… og dog…

Sørg for at læse det med småt. Har du den rigtige licens?

Når du betaler for royalty-free musik, ejer du ikke musikken. Du har blot købt en licens til at bruge musikken i dit slutprodukt (her: video).

Du har heller ikke eksklusive rettigheder til at bruge musikken. Alle andre kan altså også købe sig til en licens og bruge musikken i deres videoer.

På den måde kan du sammenligne royalty-free musik med musikken, du købte på en CD (hvis du kan huske det medie?). Her ejer du heller ikke musikken, men har blot tilladelse til at afspille den på lige fod med alle andre, der har købt en tilsvarende CD.

Nogle sider udbyder musik, som du har mulighed for at købe de eksklusive rettigheder til. Det er dog som oftest meget dyrt, da det næsten svarer til at få komponeret et stykke musik til netop din film. Det mest almindelige er derfor, at man køber en licens til at bruge musikken i sit slutprodukt på lige fod med alle andre.

Og under alle omstændigheder så er det altid kunstneren og/eller forlaget/pladeselskabet, som har ophavsrettighederne (copyright) til musikken.

Hvor mange slutprodukter gælder licensen til?

Du skal huske at tjekke op på, hvor mange slutprodukter, du må bruge musikken til.

Ofte er det sådan, at når du licenserer et stykke royalty-free musik, så kan det kun bruges i en enkelt video. At videoen så bliver delt på ti forskellige hjemmesider og bliver afspillet fem millioner gange er ligegyldigt, så længe det bare er den samme video.

Du må derimod ikke bruge musikken til flere videoer (læs: flere slutprodukter). Det gælder også, selvom der er tale om flere versioner af samme video. Så skal du licensere det samme nummer flere gange.

Alternativt kan du, hvis du ofte skal bruge musik, også vælge at betale for en abonnementsordning, hvor du frit kan downloade og bruge musik (også den samme musik) til flere videoer. Mange hjemmesider tilbyder denne løsning – på lige fod med fx stock photos.

Husk også at læse op på, om musikken må bruges til kommercielle formål. Det må det som oftest, men der kan være undtagelser.

Du skal også huske på, at hvis din film fx skal vises på tv eller i biografen, så er det ikke sikkert at standard-licensen er nok. Derfor tilbyder de fleste sider dyrere licenser til netop disse formål. Det hedder typisk noget med extended, enhanced og premium.

Med andre ord: Husk altid at læse det med småt!

Creative Commons-licenser

Creative Commons (ofte forkortet CC) er et alternativ til de traditionelle ophavsrettigheder, der opstod i kølvandet på internettet.

Mange rettighedshavere (heriblandt musikere) fandt at ophavsretten var for stram i forhold til de nye muligheder digitaliseringen og internettet bar med sig.

Derfor skabte sammenslutningen af retningshaverne bag Creative Commons et alternativ, hvor en kunstner kunne give andre lov til fx at genbruge, remixe og distribuere et værk, mod at kunstneren blev krediteret ved navn.

Helt præcist hvad, der kræves for at måtte bruge et stykke musik gratis, afhænger af, hvilken CC-licens, komponisten har valgt at frigive musikken under.

Du kan læse om de forskellige grader af CC-licenser på Creative Commons hjemmeside.

Du skal derfor være opmærksom på, at du ikke bruger musikken ud over de tilladelser, som kunstneren tillader (en del er fx ikke tilladt til kommerciel brug), og om du får krediteret kunstneren rigtigt.

Det meste gratis royalty-free musik på nettet, som er udgivet under en CC-licens, kræver, at du krediterer kunstneren fx med navn og et link til personens hjemmeside i forbindelse med videoen. Hvis du synes, at dette går ud over dit look i filmen eller det ikke er praktisk muligt at kreditere i den medfølgende tekst til videoen, så vælg at betale for en licens i stedet for.

Public Domain-licenser

Det er også muligt at finde musik, der er under en Public Domain-licens. Det betyder, at musikken enten er udgivet under en Public Domain-licens eller er så gammel, at ophavsretten til musikken er løbet ud. Du kan med andre ord frit kan benytte dig af musikken. til lige det du vil.

Jeg har endnu ikke selv fundet noget musik, jeg har fundet brugbart i en film, som er public domain. Men kalder din film på fx en optagelse af en gammel jazz-standard fra 1930’erne, ja, så findes det altså.

De bedste steder at finde royalty-free musik

Der findes mange sider på nettet, hvor du kan finde royalty-free musik. De er dog i meget svingende kvalitet. Jeg har derfor brugt lang tid på, at finde nogle rigtigt gode sider, som jeg selv bruger til mine videoproduktioner for mine klienter.

Herunder finder du både gratis royalty-free musik (udgivet under CC-licens) og gode hjemmesider med et stort udvalg af tjenester.

Som et generelt råd til sider med gratis royalty-free musik, så kan jeg kun gentage, at du altid skal læse det med småt.

Er der fx begrænsninger på, hvor mange gange videoen må vises, før du skal betale? Er der begrænsninger for hvilke platforme, den må vises på (se afsnittet om YouTube nedenfor). Må du køre monetization på dine videoer (altså tjene penge på reklamer), når du benytter musikken? Er der begrænsninger på hvilke lande, musikken må blive afspillet i (risikerer du fx at musikken bliver muted i Tyskland, som har meget strenge vilkår for brugen af musik?).

Efter min viden, så er de sider, jeg nævner her ikke besværlige at bruge. Men vilkår kan have ændret sig, siden jeg skrev dette her, så jeg tager intet ansvar for brugen af musikken fra de nævnte sider.

Er du i tvivl om musikken må bruges i en konkret sammenhæng, så anbefaler jeg altid at skrive til folkene bag. Så har du svaret sort på hvidt.

Gratis royalty-free musik

Her finder du et par sider med links til gratis royalty-free musik. Jeg har bestræbt mig på kun at nævne sider af høj kvalitet. Så selvom der er mange flere derude, så har jeg begrænset mig til to.

Bensound

Bensound.com tilbyder både gratis (under licensen Creative Commons License Attribution-NoDerivs 3.0) og betalt musik i mange forskellige genrer. Og du har mulighed for at købe et abonnement på årsbasis.

Al musikken er komponeret af Ben Tissot fra Frankrig, og det meste er af høj kvalitet.

Musikken, der er stillet gratis til rådighed er i mp3-format og 112 kbps kvalitet, hvilket kan være fint nok til afspilninger på mobiltelefoner og laptops.

Når du betaler, får du også musikken stillet til rådighed i wav-format.

Facebook

Facebook.com/sound/collection stiller gratis royalty-free musik i mange genrer til rådighed til brug på Facebooks egne platforme (Facebook og Instagram). Musikken er en del af Facebooks creator studio (kreatørstudie).

Musikken er ejet af Facebook. Så hvis du har tænkt dig, at videoen også skal deles på YouTube, Snapchat etc., så skal du bruge en af de andre løsninger her på siden.

Du kan sortere i musikken på mange forskellige parametre.

Fx kan du søge på hvor langt nummeret skal være, hvilket er praktisk, hvis din video fx er 60 sekunder lang, og du mangler et stykke musik, der lige passer til den længde.

Du kan også søge efter, om der skal være vokal på, om det skal være en mand eller kvindestemme, begge dele eller ingen stemmer overhovedet. Og så kan du søge efter musik med en bestemt stemning (fx happy eller scary).

Indtil videre skal du downloade musikken til din harddisk eller telefon, og så lægge den på din video i dit redigeringsprogram. Herefter uploader du din video inklusive musik til Facebook igen.

I Facebooks lydbibliotek finder du også en masse lydeffekter, som du kan bruge til at spice dine videoer op med.

Incompetech

Incompetech.com stiller gratis royalty-free musik i mange genrer til rådighed (under licensen https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/legalcode).

Al musikken er komponeret af Kevin MacLeod, som også tilbyder at komponere musik eksklusivt til din video.

Hvis du ikke ønsker eller har mulighed for at kreditere Kevin for musikken, så kan du købe en standardlicens i stedet for.

Musikken kan hente gratis i mp3-format i 256 kbps-kvalitet. Men du har også mulighed for at betale for musikken og få hver spor for sig i høj kvalitet, så du selv kan mixe og remixe musikken, som du vil til dit projekt.

YouTube

YouTube stiller faktisk en masse royalty-free musik til rådighed, som du kan bruge gratis i dine videoer. Der er dog en masse “men’er”, du skal være opmærksom på. Læs med her…

YouTube Lydbibliotek musikpolitikker

YouTube Audio Library (kaldet “Lydbibliotek” på dansk) finder du musik, som svarer til den underlægningsmusik, som jeg har beskrevet her (du kan fx finde Kevin MacLeods musik direkte på YouTube). Bruger du musikken, skal du være opmærksom på, at noget af musikken kræver, at du krediterer vedkommende, mens andet ikke gør.

YouTube Music Policies (kaldet “musikpolitikker” på dansk) musikken er kommerciel musik, som der er givet lov til må bruges i video på YouTube. Det er musik fra de helt store popstjerner, som får royalties, hver gang din video afspilles.

Jeg skal være ærlig og sige, at jeg er i tvivl om, hvorvidt du må bruge musikken til kommercielle formål. Personligt ville jeg aldrig bruge musikken (og slet ikke den fra musikpolitikker-biblioteket) fra YouTube for nogle af mine klienter, da der er for mange ubekendte.

For det første risikerer du, at der bliver vist reklamer fra din konkurrent, når din video afspilles.

For det andet så er musikken licenser bundet til brugen på YouTube. Så du kan ikke lige vælge at downloade din video og uploade den til Facebook eller LinkedIn.

For det tredje så kan kunstnerne og deres pladeselskaber vælge pludselig at ændre vilkårene. Og så risikerer du at musikken i din video bliver muted – eller du får problemer med copyright.

For det fjerde, hvis du har planer om at skabe en indtægt fra monetization, så er det løb også kørt, da indkomst fra reklameindtægter fra videoafspilningerne går til musikerne – også selvom det er dig, der har lavet videoen.

Men jeg ved, at YouTube er utrolig populær, og at mange også bruger musikken derfra. Så jeg synes muligheden burde nævnes.

Royalty-free musik. Bedste betalingstjenester

Her finder du et par sider med links til gode sider med royalty-free musik. Jeg har bestræbt mig på kun at nævne sider af høj kvalitet. Så selvom der er mange flere derude, så har jeg begrænset mig til to.

Pond5

Pond5.com er et kæmpe stock arkiv, som sælger både billeder, videoklip, AE-templates, 3D-modeller med mere. Og så selvfølgelig også musik.

Musikken er delt op efter genrer og stemning og priser starter fra omkring €13 (langt de fleste ligger omkring 18-36 euro) og op til flere tusinde euro (“Select”-musik til større tv- og filmproduktioner). Betaler du for medlemsskab (pt €435 om året), kan en del af musikken hentes kvit og frit.

Du kan bruge musikken i flere slutprodukter, når du først har licenseret den.

Du har også mulighed for at tilkøbe extended og premium licenses, hvis du fx er en del af et større produktionshus, hvor flere skal arbejde med musikken eller I har brug for større regional beskyttelse mod udgifter til ophavsretslige stridigheder.

Som en dejlig bonus tilbyder Pond5 også et stort public domain arkiv med videoklip, billeder og musik.

Premiumbeat

PremiumBeat.com er et kæmpe arkiv med royalty-free musik og lydeffekter. Det er en del af Shutterstock, som licenserer billeder over hele verden.

PremiumBeat har en masse musik af høj kvalitet, som er håndplukket af deres team.

Prisen er $49 per nummer under standardlicensen, og du kan bruge det i lige så mange slutprodukter, som du har lyst til. Du kan også købe en udvidet licens til $199, hvis du fx skal bruge musikken i en biograffilm.

Hvor mange andre lydarkiver giver mulighed for, at en kunstner kan uploade sin musik flere steder, så er den musik, du finder på PremiumBeat, kun at finde dér.

Det betyder blandt andet, at du ikke risikerer at skulle bestridige en copyright claim, når du uploader din video til YouTube, fordi et andet lydarkivfirma allerede har lagt beslag på nummeret.

Har du brug for flere gode råd om royalty-free musik til din næste videoproduktion?

Jeg håber, at den lille artikel kan være en hjælp til at finde vej til god musik til din næste videoproduktion. Hvis du kender til andre gode kilder til royalty-free musik, så hører jeg gerne om dem.

Kontakt Apertura i dag og hør mere om alle mulighederne for videoproduktion. Kontaktinformationerne finder du øverst og nederst på siden – eller du kan bruge chatvinduet. Hvis jeg ikke er online, så kan du indtaste din emailadresse direkte i chatvinduet. Så svarer jeg tilbage, så snart jeg ser dit spørgsmål.